Jaap Kodde van Polder Potato aan het woord

De aangekondigde versoepelingen in onze bewegingsvrijheid, is hopelijk een eerste stap in de strijd tegen deze pandemie.

23 april 2021

De aangekondigde versoepelingen in onze bewegingsvrijheid, is hopelijk een eerste stap in de strijd tegen deze pandemie. De vaccinaties beginnen nu goed op stoom te komen, wat ook hard nodig is. Duidelijk is dat het virus nog lang niet uitgeraasd is. De beelden van een land als India laten de andere kant van de pandemie zien. De wereldhandel in de voedingsproducten heeft in deze pandemie zeker ook nadelen door de hoge prijs van transport, zo zijn de vervoerskosten van zeecontainers enorm gestegen. Hoe de prijsontwikkeling er in het vooruitzicht uitziet is moeilijk te voorspellen, vooral China is toonaangevend in de transporthandel in vele andere sectoren. Het vervoer per spoor uit China is nu zelfs een goedkoper alternatief, de zogenaamde oude zijderoute bloeit weer op.

Ons continent Europa laat in deze tijd zien wat de grote voordelen zijn voor de lidstaten in de Europese Unie. Vrij handelsverkeer is een groot goed, vooral de agrarische sector heeft daar veel voordelen van. Engeland ondervindt de uitwerking van de Brexit nu als geen ander. De vraag naar voedingsproducten van het Europese vaste land is groot, maar de beperkingen in het handelsverkeer zorgt voor hogere prijzen voor de Engelse consument.

Jaap Kodde