Jaap Kodde van Polder Potato aan het woord

Afgelopen weekend en Koningsdag, was het filerijden op de polderwegen met bezoekers voor de prachtige bollenvelden.

30 april 2021

Het weer gedraagt zich grillig dit voorjaar. De aprilmaand gedroeg zich als een droge, koude maand met uitschieters van enkele zonnige dagen. De provincie Flevoland is de laatste vierentwintig uur getrakteerd op een behoorlijke plens regen wat ook zeer welkom is. Het centrum van een lagedrukgebied tolde vrolijk rond boven onze provincie. Flevoland, goed voor ruim twee duizend hectare bollenvelden, kunnen het water wel goed gebruiken. Afgelopen weekend en Koningsdag, was het filerijden op de polderwegen met bezoekers voor de prachtige bollenvelden.

De akkerbouwers zijn met de voorjaarswerkzaamheden in een eindfase. Echter zullen ze nu enige dagen geduld moeten hebben door de zware regenval, om het werk af te maken. De nieuwe oogst aardappelen vanuit Zeeland en het Zuid Hollandse Goeree kunnen enige vertraging oplopen, door de overwegend lage temperaturen in april. Al staan we altijd weer versteld, hoe snel een gewas kan groeien.

De aardappelmarkt laat een vaste stemming zien voor de oude oogst aardappelen. Dit bewaarseizoen wordt er veel ervaring opgedaan met de nieuwe bewaarmethoden van de aardappelen. Het was een spannend vooruitzicht waarbij het koude voorjaar wel een welkome bijkomstigheid is. In de toekomst zullen de modernere bewaarloodsen met koelaggregaten worden ingericht, met de combinatie van zonnepanelen op de daken om de energiekosten in de hand te houden en met het oog op een meer hoogwaardig product.

Jaap Kodde