Jaap Kodde van Polder Potato aan het woord

De versoepelingen in de coronaregels laat meer vraag zien in de frietmarkt en aanverwante aardappelproducten.

14 mei 2021

Het herstel in de aardappelmarkt zet zich gestaag door. De vraag naar oude oogst aardappelen heeft hier nu actueel mee te maken. De markt wordt nu ook mede gevoed door het algemeen koude voorjaarsweer. De versoepelingen in de coronaregels laat meer vraag zien in de frietmarkt en aanverwante aardappelproducten. Daarnaast spelen ook de weer mogelijke vakanties naar het buitenland spelen hierin zeker een rol.

Noordwest-Europa is het deel van ons continent die de aardappelmarkt moet voeden, je kan wel stellen dat de aardappel met de vakanties meereist. De Aziatische landen zullen schoorvoetend gaan volgen, voordeel is wel dat deze landen niet de klimaatgevoelige seizoenen voor de vakantiegangers hebben zoals Europa. De vooruitzichten in de aardappelmarkt worden nu mede versterkt door de vraag naar aardappelen op langere termijn. Op de goederentermijnmarkt staan de prijzen zelfs voor volgend jaar op een hoog peil. Dit is gebaseerd op de oogst van dit jaar, waarvan nu duidelijk is dat er in Europa een behoorlijke krimp in het areaal is.

Ook de graan en maisprijzen laten hoge noteringen zien, Australiƫ meldt flinke schade in de graanopbrengsten door grote droogte. Noord Amerika meldt aan de andere kant van de wereld een te droog voorjaar, waardoor gewassen zich niet kunnen ontwikkelen. De wereld zit in vele aspecten in een rollercoaster en houdt het spannend.

Jaap Kodde