Jaap Kodde van Polder Potato aan het woord

Na drie jaar prachtig voorjaarsweer, staan akkerbouwers in delen van ons land met de laarzen aan in de modder.

28 mei 2021

Na drie jaar prachtig voorjaarsweer, staan akkerbouwers in delen van ons land met de laarzen aan in de modder. Vooral het noorden, maar ook delen van Flevoland, voeren de ranglijst van overvloedige regenval aan. Het pootseizoen is zelfs nog niet afgerond.

De achterstand in ontwikkeling van de groei van de akkerbouw gewassen is groot. De vooruitzichten voor de komende weken zijn hoopgevend. Dit kan er voor zorgen, dat mede door de goede structuur van grond, de achterstand wordt ingehaald. Dit alles wel met de opmerking dat er in het zuidwesten, op de eilanden, de eerste nieuwe oogst aardappelen al op bescheiden schaal gerooid worden. Ambachtelijk werk noemen we dit, waar veel passie bij nodig is. De aardappeltelers die het product opslaan, moesten hun bewaarmethoden met het oog op het verdwijnen van de oude methoden, in één omslag omschakelen naar een nieuwe uitdaging om het product te bewaren.

Het milieuaspect is hierbij het belangrijkste onderdeel. Het resultaat mag er zeker zijn. Het koude voorjaar heeft er enigszins aan bij gedragen, maar desondanks mogen de aardappeltelers tevreden zijn.

Nu de versoepelingen in de Coronatijd verder worden doorgevoerd, zal er weer een balans komen in het consumptiegedrag, maar waakzaam zijn blijft een goede gedragscode.

 

Jaap kodde