Jaap Kodde van Polder Potato aan het woord

De schoolvakanties beginnen toch met een valse start, de coronabesmettingen lopen weer snel op.

09 juli 2021

De schoolvakanties beginnen toch met een valse start, de coronabesmettingen lopen weer snel op. De kleurenkaart van besmettingen kan de komende week meer code oranje, rood of misschien zelfs donkerrood kleuren. Het coronavirus zoekt zijn weg bij de jeugd, die de vrijheid van samenkomen in dance events of gewoon gezellig in de kroeg weer omarmden.

De strijd om het coronavirus volledig de kop in te drukken is niet gemakkelijk. Je kan het vergelijken met een ziektenuitbraak in de land en tuinbouw, ook daar kunnen virusziekten voor verrassingen zorgen. Voorbeeld is hierbij ook de pootaardappelteelt. De overdracht van virusziekten gebeurt via luizen, die in de natuur weelderig kunnen tieren. In kustgebieden zijn de populatie van luizen laag, vandaar dat in ons land de meeste pootaardappelen geteeld worden langs de wadden en de Noordzeekust. Ook de temperatuur speelt hierbij een grote rol, ons zeeklimaat zorgt hiervoor. Ons zeeklimaat is daarnaast ook belangrijk voor de veehouderij, zoals voorspelt leidde dit weer voor moeilijke discussies in onze samenleving.

Ondertussen gaat de natuur zijn eigen gang, we zien de beelden van enorme hitte in Nood Amerika en de weersvoorspellingen in Europa laat zien, dat de komende week Spanje een zware hittegolf te wachten staat. Slecht voor de land en tuinbouw aldaar, laten wij dan genieten van onze Hollandse aardbeien, bloemkool, boontjes, aardappelen en nog veel meer gezonde producten die misschien mede zorgen voor onze strijd tegen corona.

 

Jaap Kodde