Jaap Kodde van Polder Potato aan het woord

Was het vorige week de snel oplopende besmettingen van het Coronavirus, deze week is het de zware regenval wat roet in het eten kan gooien bij vakantiegangers.

16 juli 2021

Op vakantie gaan in de zomer van 2021 zal bij velen in de herinnering blijven. Was het vorige week de snel oplopende besmettingen van het Coronavirus, deze week is het de zware regenval wat roet in het eten kan gooien bij vakantiegangers. De beelden laten zien dat de zware regenval de dorpen, steden, maar ook landbouwgebieden, in de Benelux-landen en Duitsland een enorme schade heeft aangericht. De deelstaat Noord Rijnland Westfalen, gelegen voor een groot gedeelte langs de Limburgse grens, staat bekend om zijn grootschalige akkerbouw, waarbij de aardappelteelt een belangrijke oppervlakte is voor zowel de tafelaardappelen als de teelten voor de industrie.

Ook in Zuid-Limburg is aardappelteelt voor de industrie in de loop der jaren sterk gegroeid. Deze week haalde de aardappelteelt in ons land ook weer eens het journaal. Hierbij kwamen de problemen in de biologische aardappelteelt aan de orde. Door het wisselvallige weer, is het gewas beschadigd en tast de gevreesde schimmelziekte phytophthora de planten aan. Als boeren de schimmel aantreffen, moeten ze de planten verbranden om verspreiding te voorkomen. Door de droge zomers, heeft de biologische landbouw deze problemen de laatste drie jaar niet gehad. De introductie van betere resistente rassen is de laatste jaren wel een verbetering, zowel voor de gangbare, als biologische sector maar niet voldoende voor een volledige garantie van bescherming. Hiervoor zijn andere innovatieve veredeling technieken nodig die in Europa nog niet de vereiste goedkeuring krijgen, hierbij lopen we achter op onze Noord-Amerikaanse collega’s…

 

Jaap kodde