Jaap Kodde van Polder Potato aan het woord

De septembermaand begint met mooi standvastig nazomerweer, goed om er nog lekker er op uit te gaan na geen geweldige zomer.

03 september 2021

De septembermaand begint met mooi standvastig nazomerweer, goed om er nog lekker er op uit te gaan na geen geweldige zomer.

Geen ondergelopen straten en huizen of omgevallen bomen, mooi voor de akkerbouwers die de aardappelen, uien, wortelen en de tuinbouwgewassen kunnen gaan oogsten met wel de opmerking dat de achterstand van de groei van de gewassen niet meer kan worden ingehaald, hierdoor zal de eerste helft van oktober zeker veel bedrijvigheid zijn om de oogst goed binnen te halen. De gewassen hebben dit jaar een stevige regenval in de zomermaanden moeten doorstaan waarbij de moderne weerstations op de akkers hun dienst hebben bewezen in de adviezen van gewasbescherming. De biologische sector heeft deze zomer ervaren met veel werk om de akkers onkruidvrij te houden , maar ook ervaren dat schimmelziekten een gedegen vijand blijft.

Nu we verder in het seizoen zijn blijkt dat de aardappelteelt een behoorlijke dreun heeft gekregen door de fytophtora uitbraak al vroeg in het seizoen, de resistentie in vele veredelde aardappelrassen is totaal doorbroken en zeker is dat de veredeling weer geheel nieuwe start moet maken. De algehele aardappelmarkt ziet er qua prijsvorming gunstig uit. Vraag en aanbod is goed in balans. Nu maar zorgen dat de nazomer een aantal weken duurt om het product goed in de opslag te krijgen.

Jaap Kodde