Jaap Kodde van Polder Potato aan het woord

De meer uren zon van de laatste dagen is belangrijk voor de smaak van de aardappel, er wordt nu meer zetmeel in de knollen aangemaakt.

10 september 2021

Het huidige weertype wordt nu ook wel genoemd als een Indian Summer. Mooi weer in de herfst na een onstabiele frisse zomer waar uit ieder wolkje wel een regenbui kan ontstaan en onze stemming er niet beter op wordt.

In de zestiende eeuw werd de spreuk van oude wijvenzomer in de Nederlanden ook bekend, een slechte zomer gevolgd door een zomerse herfst. Door de natte zomer bleven de regeninstallaties in de loods staan, nu zijn er al gebieden waar de aardappelen voor het rooien beregend moet worden. De zeer lage luchtvochtigheid zorgt voor een snelle uitdroging van de bodem. Vooral op de kleigronden zijn de aardappelruggen door de vele regenval keihard geworden waar het rooien niet mogelijk is. De intrede van weerstations, waarbij meten is weten een mooie toepassing is bewijzen nu hun  diensten voor de akkerbouwer. Zit er nog voldoende vocht in de bodem voor het bevorderen van de groei? Is het gewas nog vitaal genoeg om een hogere opbrengst te halen? Het telt in de akkerbouw in deze tijd een belangrijke rol.

Ook de meer uren zon van de laatste dagen is belangrijk voor de smaak van de aardappel, er wordt nu meer zetmeel in de knollen aangemaakt. Zetmeel bepaalt ook de bakkwaliteit van de frietaardappelrassen.

De aanvang van de herfst in combinatie met het laatste gedeelte van het groenproces kan juist dat laatste zetje geven voor een goed product.

 

Jaap kodde