Jaap Kodde van Polder Potato aan het woord

Steeds duidelijker wordt dat de oogst niet groot is, de achterstand van de groei wordt niet meer ingehaald.

14 september 2018

Normaal is deze tijd van september druk met het rooien van de hoofdoogst. Dit jaar zal de piek van het rooiseizoen meer verschuiven naar de maand oktober waarbij iedereen hoopt dat de herfst meer een zomers karakter heeft zoals we nu ook profiteren van fraaie weken. Door de droge zomer zijn de zogenaamde moederknollen nog niet helemaal verteerd wat ook een aanleiding is voor de latere oogst. Steeds duidelijker wordt dat de oogst niet groot is, de achterstand van de groei wordt niet meer ingehaald. Hierdoor blijven de prijzen stabiel op een uitzonderlijk hoog niveau.

Ook in de Oost Europese landen zijn de prijzen hoog. Hoewel vooral in de Balkanlanden voldoende regen is gevallen, zijn de opbrengsten lager dan andere jaren. Ondanks de hoge prijzen in West Europa is er vraag naar onze aardappelen en dan vooral gericht op de tafelaardappel. In Afrika raakt men ook gewend aan de hoge prijzen, in dit werelddeel worden de aardappelen nog altijd op grote schaal per stuk verkocht.

Een toenemende vraag naar tafelaardappelen in ons land duidt er op dat de vakanties voorbij zijn en men weer in een normaal eetpatroon komt. Het eetpatroon is in vergelijking met een twintig jaar geleden wel veel veranderd. Toch zijn de symptomen merkbaar dat komt vooral ook door de term dat we gezonder gaan eten. Met andere woorden, de beleving van het voedsel groeit, en daar helpen Willem Dijk en Polder Potato zeker aan mee.