Jaap Kodde van Polder Potato aan het woord

Vorige week trok het “kom in de Kas” weer veel mensen

12 april 2019

 

Onze eerste levensbehoefte “voedsel” staat in de gehele wereld centraal, of het nu de rijke of de derde wereldlanden zijn.
We weten dat de klimaatveranderingen nu en zeker in de toekomst vraagt om aanpassingen in het telen en produceren van ons voedsel. We weten dat de productiestromen van boer tot bord korter moet worden. We weten dat er elke dag ruim 200.000 mensen bij komen. We weten dat de uiteindelijke consument hier niet bij stil staat. We weten dat de consument bij veel producten niet weet hoe het geproduceerd wordt.

Nog altijd zijn er mensen die denken dat de melk in de fabriek gemaakt wordt of dat een ei van tarwe en mais is.
Vorige week trok het “kom in de Kas” wel weer veel mensen, dat is een positief element voor producent en consument.

Op alle verpakte producten kunnen we voedingswaarden lezen, kleine lettertjes met veel cijfers. Men wil dit gaan vereenvoudigen in kleurencodering als eerste aanwijzing wat de voedings- en gezondheidswaarde is. Is kleurencodering wel de goede manier, in een cijfercodering vertaalt de consument het beter. Betere bewustwording van ons voedsel is dus hard nodig en vraagt tijd van degenen die het gaan brengen en degenen die het ontvangen.

Nieuws voor de consument nu is dat de  Hollandse akkerbouwers druk zijn met het zaaien en poten voor het produceren van gezond voedsel.

 

Jaap Kodde