Jaap Kodde van Polder Potato aan het woord

“De aardappelen voor de consumptie zitten weer in de grond”, het is de boerentaal die je deze week veel hoorde.

03 mei 2019

“De aardappelen voor de consumptie zitten weer in de grond”, het is de boerentaal die je deze week veel hoorde.
Eind april hopen de consumptietelers deze voorjaarswerkzaamheden af te ronden, pootgoedtelers zijn nog enkele weken bezig met planten, hierbij gaat het niet om grove partijen te telen maar om een kleine potermaat en veel knollen aan een plant. De voorraden van de oude oogst lopen voor de industrie maar ook de tafelaardappel snel weg, import aardappelen uit het Middellandse zeegebied zijn gewild wat resulteert in een vaste markt met hoge prijzen.
De weersverwachting voor de komende week zal voor de nieuwe oogsten in vooral Duitsland, Frankrijk en Polen voor spanning zorgen. Zware nachtvorsten kunnen behoorlijke schade geven aan het gewas wat wel onder plastic of vliesdoek geteeld worden en nu al behoorlijke planten zijn. Duitsland en Polen hebben deels een landklimaat waarbij koude nachten in deze tijd van het jaar makkelijk voor kunnen komen.
De Zeeuwse primeurs zullen er minder last van hebben door de aanwezigheid van het Deltagebied , maar de algemene koude voorspelde dagen zullen de groei niet bevorderen. De Ijsheiligen laten zich vanuit de geschiedenis weer gelden. Dus de barbecues zullen de komende weken niet roken, de rookworsten voor een stamppot past beter op tafel.

Jaap Kodde