Jaap Kodde van Polder Potato aan het woord

De eerste primeurs van Nederlandse bodem geteeld in de volle grond - zo vroeg in de maand mei - al gerooid, zal menig aardappelteler verbazen.

17 mei 2019

 

De eerste primeurs van Nederlandse bodem geteeld in de volle grond – zo vroeg in de maand mei – al gerooid, zal menig aardappelteler verbazen. Het is een passie die in het najaar al begint bij de primeurtelers in Zuid-West Nederland.

Dit Deltagebied is al wereldberoemd in de strijd tegen het water. De Noordzee kan onvoorspelbaar zijn, waar we met Deltawerken in de tweede helft van de vorige eeuw unieke kunstwerken hebben gebouwd, na de watersnood van 1953. Het zoute water heeft in die tijd voor grote schade gezorgd wat tot aan de dag van vandaag nog merkbaar is. Een aardappelplant kan niet tegen een hoog zoutgehalte, aardappel-veredelaars zijn naarstig op zoek in hun veredeling naar de zilte aardappel, maar dit proces kost veel tijd. Zoet water is lang niet overal in dit gebied voorhanden, je moet het treffen dat zoet-waterbellen diep in de grond uitkomst kunnen bieden op je boerderij. Huidige technieken om dit op te pompen zijn noodzakelijk. De huidige droogte gaat de aardappeltelers parten spelen, we lopen dit jaar in de totale neerslag al behoorlijk achter. Primeurs die al gerooid worden, terwijl je nog maar weinig aardappelplanten in Nederland boven de grond ziet staan. Twente heeft weer de primeur van de primeurs. Het zal zeker smaken, geniet ervan.

Jaap Kodde