Jaap Kodde van Polder Potato aan het woord

Hoe eten en produceren wij voedsel in 2050? Een vraag die we aan het actuele klimaatvraagstuk kunnen koppelen.

24 mei 2019

 

Hoe eten en produceren wij voedsel in 2050? Een vraag die we aan het actuele klimaatvraagstuk kunnen koppelen. De Rabobank maakt dit jaar een tour door ons land onder de naam “Brasserie 2050” met een luxe verplaatsbare kas als restaurant, ingericht met innovatieve menu’s.

Vorig  jaar was de kick off hiervan op het Lowlands festival in onze gemeente Dronten, met menu’s gericht op plantaardige eiwitten en deels biologisch. Hoe is onze toekomst om de wereld te blijven voeden in juist die eerste levensbehoefte. We moeten de productie koppelen aan de groei van onze wereldbevolking. In 2050 zal op de aardbol dertig procent meer mensen wonen, nu zeven miljard en over dertig jaar ruim tien miljard. De grote groei van de wereldbevolking is in Afrika en Azië. Nemen we dan de klimaatvoorspellingen mee, dan weten we dat juist  in deze werelddelen de opwarming van de aarde een groot probleem is om de voedselproductie aan te passen aan de wereldbevolking.

Zullen we eerst maar eens beginnen met onze voedselverspilling, tijdens deze Brasserie 2050 tours worden we met de neus op de feiten gedrukt. 31 Procent van de totale wereldproductie gooien we weg, dat is 1.3 miljard ton met een waarde van 1 triljoen Amerikaanse dollars op jaarbasis!!!! Onze sector staat in de gehele keten voor grote uitdagingen.

 

Jaap Kodde