Jaap Kodde van Polder Potato aan het woord

In de toekomst kunt u misschien wel airmiles sparen met een zak aardappelen en met Potato Airlines naar de zon!!

31 mei 2019

 

Ons jaargetijde gaat richting de zomer met eind deze week de maand juni op de kalender. Het voorjaar was met enkele dagen in april warm, maar over het algemeen droog en fris. De stand van de akkerbouwgewassen is hierdoor gewoontjes en neerslag is in vele delen van Noord West Europa welkom.
De vroege aardappeltelers geven in het Deltagebied van ons land wat aanbod van primeurs af hetgeen enkele weken geleden niet in de verwachting lag, de passie van deze telers mag zeker genoemd worden, van het mooie weer in februari hebben deze telers gebruik gemaakt om te planten. We gaan ons nu dus opmaken voor de werkelijke  groei van de aardappel in Europa.
De voordelen van de open grenzen in de Europese Unie werkt positief op transacties in de aardappelsector. In Oost Europa is de aardappel populair, op het Iberisch Schiereiland is de aardappel als friet in de vakantie gebieden zeer populair, vooral nu de economie hier zeker aan meewerkt. Naar vliegvakanties wordt momenteel sceptisch gekeken, milieuaspecten zoals de CO2 uitstoot van de luchtvaart. Maar de innovatie in alternatieve brandstoffen maakt ook een grote vlucht. Er komt een fabriek in Delfzijl die reststromen zoals frituurvet en plantaardige producten waarin restproduct van de aardappel een groot aandeel in zal krijgen, de zogenaamde Bio kerosine zorgt voor 85 procent minder CO2 uitstoot.
In de toekomst kunt u misschien wel airmiles sparen met een zak aardappelen en met Potato Airlines naar de zon!!

Jaap Kodde