Jaap Kodde van Polder Potato aan het woord

De zomer kent aan het begin van dit jaargetijde een vliegende start.

28 juni 2019

Hoge temperaturen, geen neerslag, zwoele nachten, even een paar dagen een dipje in de temperatuur past iedereen wel. Gaan we weer naar een zomer zoals vorig jaar? Een weekje van zomerse weer geeft geen schade maar de weersvooruitzichten zijn voor de komende weken geen regen van betekenis met enkele uitschieters van hoge temperaturen. De vooruitzichten zullen voor de komende vakantiegangers goed in de oren klinken. Wat gaan we nu eten in deze periode van lekker relaxen op de zomeravonden? Het kan gemakkelijk, kant en klaar maaltijden worden in vele vormen aangeboden. Enkele dagen geleden was ik op bezoek in Utrecht, een tour langs diverse producenten. De Hollandse waterlinie in de directe omgeving van de stad, deze Hollandse waterlinie heeft veel geschiedenis ook in de landbouw. Landbouw en water in de directe nabijheid paste voor de boeren. Maar de afzet van hun producten naar de stad nam de vorige eeuw in een rap af, de retail ging de voedingsmarkt bepalen, de consument volgt het aanbod van groenten en fruit getrouw, waar het voedsel vandaan komt is niet interessant. Toch lijkt de beleving van het voedsel en dan vooral kijkend naar duurzaam geproduceerd een grote vlucht te nemen ook in Utrecht. Groentespecialisten bieden daar wekelijks een groentetas aan kijkend naar de herkomst, jaargetijden en het actuele weer in verschillende gradaties van de gezinssamenstelling en alleenwonenden.
Uitkomstā€¦., een groot succes.