Jaap Kodde van Polder Potato aan het woord

Wat denkt u van gewoon een gekookte aardappel met rauwe witlof? Ik vind het heerlijk….. en gezond.

02 augustus 2019

Was het een week geleden records noteren met temperaturen van meer dan veertig graden Celsius, deze week gaat het wel gematigder met overwegend temperaturen die we in een zomer gewend zijn. Aan de akkerbouwgewassen is aantoonbare schade ontstaan door de hitte. De regen die de laatste dagen in meerdere gebieden gevallen is, zal de pijn doen verzachten. Toch blijft de situatie in het oostelijk deel van ons land nijpend. De neerslag is niet voldoende voor voeder en akkerbouwgewassen, gaan we de grens over dan is de situatie voor onze Duitse buren al niet al anders. Noord Duitsland, bekend om zijn tafelaardappelteelt op de Lüneburger heide ten zuiden van Hamburg, lijdt ook dit jaar voor het tweede achtereenvolgende jaar onder de droogte. Dit vertaalt zich aldaar in dure aardappelprijzen voor de verse markt. Opvallend is ook dit jaar weer de smaak van de aardappelen, evenals vorig jaar spelen hierbij de zonuren een grote rol. De aardappel heeft zich ontwikkeld tot een wereldproduct, in Afrika eet men ook friet, op de Kaaimaneilanden ook. Wat hebben wij de laatste weken met dit extreme weer gegeten? Niet zomaar stamppot verwacht ik, of het moet zijn met rauwe andijvie of sla. Wat denkt u van gewoon een gekookte aardappel met rauwe witlof? Ik vind het heerlijk….. en gezond.

Jaap kodde