Jaap Kodde van Polder Potato aan het woord

De akkerbouwers in ons land gaan zich opmaken voor de komende hoofdoogst van de belangrijkste gewassen zoals de aardappelen, uien en wortelen.

16 augustus 2019

 

De zomer laat zich nu weer van de Hollandse kant zien, de zinderende hitte van een maand geleden was niet zomaar een momentopname. Europa laat niet alleen hoge temperaturen zien in het zuiden, zelfs de Scandinavische landen doen dit jaar goed mee. Onze oosterburen in Duitsland melden nu dat meer landbouwgebieden schade hebben van de droogte en ook in Frankrijk hebben de boeren weer een zeer droog  jaar met beduidend lagere opbrengst van de gewassen. Als een boer niet kan beregenen wordt de toekomst van de landbouw ook in Europa flink op de proef gesteld. De akkerbouwers in ons land gaan zich opmaken voor de komende hoofdoogst van de belangrijkste gewassen zoals de aardappelen, uien en wortelen. De oogstmaand september is al over veertien dagen. Hoe de herfst eruit zal gaan zien, weten we niet als we aan het weer denken.

Hoe zal het aflopen met de Brexit in Engeland? Vele sectoren in ons land, waarvan zeker ook de  afzet van landbouwproducten naar de UK grootschalig is, wachten gespannen af. De handelsoorlog tussen Amerika en China is trouwens ook complex aan het worden. De komende herfst kan in dit opzicht wel eens een hete periode worden.

Jaap Kodde