Jaap Kodde van Polder Potato aan het woord

De Fransen telen eenzijdige aardappelrassen, maar door hun kookkunst kunnen ze van de vastkokende aardappel een kruimige pieper maken.

13 september 2019

De verschillen in eetgewoonten zijn in vele landen zeer groot, wanneer we ons beperken tot Europa zijn er zelfs grote tegenstellingen in de eetgewoonten. Italië is het land van de pasta en beroemd over de gehele wereld. De aardappel is en blijft populair door zijn vele bewerkingen en naar de toekomst kijkend consumptief blijvend groeiend. De Franse keuken wordt in vele restaurants als basis gebruikt voor hun menu. In vergelijking met onze Hollandse keuken kom je daar al de grote verschillen tegen. Wij als Hollanders gebruiken de aardappel voor een groot deel gewoon oer Hollands en wel gekookt. Het aanbod van broodsoorten is in ons land zeer divers, hierbij heb je juist die grote tegenstelling, want Frankrijk is beroemd om zijn stokboord in zijn al eeuwen vaste vorm. De Fransen telen eenzijdige aardappelrassen, maar door hun kookkunst kunnen ze van de vastkokende aardappel een kruimige pieper maken en zijn bekwaam om zeer speciale aardappelgerechten te maken. Chauvinistisch beweren ze voor iedere dag van het jaar een ander aardappelgerecht te kunnen maken. Daar kunnen we als nuchtere Hollanders dan nog veel van de Fransen leren. De Fransen nemen de tijd om hun hoofdmaaltijd van de dag goed voor te bereiden en eten meestal laat op de avond. Nederlanders  gunnen zich dan niet de tijd om van de hoofdmaaltijd iedere dag een verrassing te maken. Maar wie weet verandert dat in onze lage landen ook nog wel. Lekker en gezond eten is voor ieder toch een feest!!

Jaap Kodde