Jaap Kodde van Polder Potato aan het woord

Wat wordt ons menu bij de komende feestdagen, gewoon de dagelijkse kost of een culinair getint feestmaal, gaan we gezellig naar een restaurant?

13 december 2019

De groentespecialist, retail en horeca hebben de voorbereidingen al gedaan, nu is het aan de consument wat gekozen wordt. De kerstavonden bij verenigingen en bedrijven staan deze maand veel in de agenda’s genoteerd, gezellig een voorproefje op kerst en de jaarwisseling. Zo was ik deze week ook op een kerstavond waarbij een workshop met het maken van lekkere hapjes centraal stond. Een diëtiste deed een inspirerende inleiding over ons dagelijkse eetgedrag en hoe we een kerstdiner een extra gezonde tint kunnen geven. Hierbij was het woord calorieën niet weg te denken, minimaal 250 gram groenten per dag als basis geldt ook voor de kerstdagen. Zorg voor zoveel mogelijk onverzadigde vetzuren zoals vis, olijfolie, noten, avocado. In veel actuele diëten zijn zo weinig mogelijk koolhydraten een hype aan het worden, maar deze stoffen hebben we in onze voeding nodig. De aardappel wordt daar ook bij genoemd, maar juist de”groente” bevat veel vitaminen. Bij de menu’s in de restaurants worden de groenten steeds beperkter geserveerd, een keuze op de menukaart waarbij het woord gezond de boventoon voert is aan te bevelen. Alvast een smakelijke en gezonde kerstdagen toegewenst.