Jaap Kodde van Polder Potato aan het woord

Aan het einde van het jaar is het gebruikelijk om een terugblik te doen. Nederland laat zien een koploper te zijn in deze sector.

27 december 2019

Aan het einde van het jaar is het gebruikelijk om een terugblik te doen. Kijken we naar het weer in dit jaar, dan kunnen we in de land- en tuinbouw de lijn van vorig jaar in een groot gedeelte doortrekken. Ietwat minder droog maar wel extreme hoge temperaturen waarbij de records van de temperatuur gigantisch sneuvelden met thermometers tot boven de veertig graden Celsius. Eind augustus begon een omslag naar een zeer natte herfst die tot in de maand november zorgde voor een zeer moeilijke oogstperiode van de belangrijkste akkerbouwproducten zoals aardappelen, uien en wortelen. Ook de maisoogst voor de veehouderij ging niet vlekkeloos. De meeste tuinbouwgewassen worden  in het begin van de herfst geoogst, waardoor de oogstproblemen minder waren.
Het zal ieder niet ontgaan zijn dat de landbouw van zich hebben laten horen door de stikstofcrisis, dit zal in het nieuwe jaar zeker volop de media halen. Wat betreft de aardappelsector kunnen we in de brede zin zoals de verwerkende industrie en de tafelaardappelen tevreden zijn. Nederland laat zien een koploper te zijn in deze sector, de grote export van aardappelen de verse consumptie is van de oogst 2019 tot nu toe groot geweest. De verschillen in weer waren vooral in Europa uitzonderlijk, dit leidde tot behoorlijk lagere opbrengsten.

Een goede jaarwisseling toegewenst.

Jaap Kodde