Jaap Kodde van Polder Potato aan het woord

Zorg dat je iedere dag die minimale hoeveelheid van tweehonderd gram verse groente eet, je gezondheid is toch de eerste prioriteit.

31 januari 2020

Ieder heeft zijn eigen eetgewoonten. Voedingsdeskundigen propageren om de dag te beginnen met een goed ontbijt waardoor je spijsvertering goed op gang komt, maar we weten dat velen haast hebben om naar hun werk te gaan en je ziet onderweg veel de ene hand aan het stuur en de ander hand een boterham. Een goed en gevarieerd eetpatroon is de voorkeur en neem daar ook de tijd voor. Zorg dat je iedere dag die minimale hoeveelheid van tweehonderd gram verse groente eet, je gezondheid is toch de eerste prioriteit. Ziekenhuizen en zorginstellingen moeten dagelijks ook  voedselprogramma’s voor de patiënten invullen. Zorginstellingen laten steeds meer hun bewoners meewerken met onder andere aardappelen schillen en groente schoonmaken. Ontbijt, warme maaltijd rond het middaguur en broodje in de namiddag zijn de geijkte tijden in vele instellingen. Onderzoeken naar meer gedeelde momenten laten interessante gegevens zien. Geen drie maar zes keer per dag voeding laat een vermindering van het medicijn gebruik zien. Bij meerdere momenten van voeding moet je denken aan meer gevarieerde groente- en fruithappen. Een duidelijk bewijs dat we gespreide en natuurlijke voeding toch moeten koesteren.

Jaap Kodde