Jaap Kodde vertelt

Actualiteiten in de aardappelsector zijn er iedere dag mede door de diversiteit waar je een aardappel voor kan gebruiken.

15 maart 2017

Hierdoor is het eigenlijk makkelijk om over die pieper te schrijven. De industrie is de grootste afnemer waar men ook alle maten en soorten kan gebruiken. Opvallend is dit jaar de vraag naar de zogenaamde drielingen, gekookt in de schil, de partjes, de schijfjes, blokjes en ga zomaar door zijn populairder dan ooit. Al jaren schrijf ik de nieuwsbrief voor Willem Dijk, deze vorm van communicatie met U als klant is belangrijk en wordt goed gelezen. Ik begrijp dat de nieuwsbrief nu online gaat waardoor er nog directer gelezen kan worden. Zo kunnen we nog actueler inspelen wat er in de AGF handel allemaal leeft. Het past me goed, want deze week is het planten van aardappelen in ons land van start gegaan. Tholen met zijn primeurs, de zandgronden in Brabant voor de industrie, het zorgt voor reuring op het platteland.

U moet er niet vanuit gaan dat er in een maand nieuwe aardappelen van eigen bodem zijn, de groeitijd is meestal tachtig dagen voor de vroegste rassen zoals Frieslander en Doré.

De voorraad van aardappelen en oogst 2016 is krap, de vorige oogst laat toch duidelijk zijn sporen na. Import zal dit jaar meer nodig zijn om de gaten te overbruggen.

 

Jaap kodde