‘Kinderen houden meer van hele groenten dan voorgesneden stukjes’

Wetenschappers van de Deakin University hebben mogelijk een efficiënte manier gevonden om de dagelijkse consumptie van groenten bij kinderen te vergroten.

11 augustus 2017
In een studie van Deakin’s Center for Advanced Sensory Science kwamen onderzoekers erachter dat kinderen meer wortelen eten wanneer dit stuk groenten in een geheel aangeboden wordt in plaats van in kleine blokjes.
Onderzoek
Tijdens het onderzoek gaven de wetenschappers 72 kinderen van een basisschool een doos met 500 gram hele wortelen. Een dag erna gaven de onderzoekers hetzelfde aantal aan dezelfde kinderen, alleen ging het hier om wortelen die in kleine blokjes gesneden waren. In beide gevallen kregen de kinderen tien minuten de tijd om zoveel wortelen te eten als ze maar wilden.
Volgens onderzoeker dr. Gie Liem van de Deakin’s School of Exercise and Nutrition Sciences toont het onderzoek aan dat kinderen eerder geneigd zijn om hele wortelen te eten. “Gemiddeld betekende dit dat ze ongeveer 8 tot 10 procent meer van de hele groenten aten dan van de gesneden wortelen”, zei Dr Liem. “Dit laat zien dat als ouders willen dat hun kinderen groenten consumeren je beter een heel stuk groenten kan geven, dan voorgesneden. Dit is ook makkelijker voor ouders, omdat ze gewoon een hele wortel in de lunchbox van het kind kunnen meegeven.”
Oplossing
Dr. Liem zei dat dit onderzoek belangrijk is omdat minder dan 10 procent van de Australische kinderen de richtlijnen van vijf porties groenten per dag haalt. “We proberen ouders een gemakkelijke oplossing te geven voor iets dat wat van belang is”, zei hij. “We zagen dat wanneer een hele wortel wordt aangeboden aan kinderen, zij eerder geneigd zijn om het helemaal op te eten.”
Volgens dr. Liem kan het omgekeerde ook handig zijn om ongezonde snackvoedsel te beperken. “Neem bijvoorbeeld een ​​blokje chocolade. Wanneer je kleinere stukjes chocolade aan kinderen geeft, zijn ze ook geneigd er minder van te eten. Andersom kan het dus ook een oplossing zijn.”