Kinderen bij de les houden met blauwe bessen

Kinderen op de basisschool houden mogelijk beter hun aandacht bij de les als ze regelmatig blauwe bessen eten die rijk zijn aan flavonoïden.

20 oktober 2017
Dit blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd door de universiteit van Reading in het Verenigd Koninkrijk.
In een verslag dat is gepubliceerd in het academische blad Food & Function is te lezen hoe een groep kinderen van tussen de 7 en 10 jaar oud een sap op basis van blauwe bessen of een placebo werd gegeven. Vervolgens werden de kinderen getest op snelheid en nauwkeurigheid door ze een taak op een computer uit te laten voeren.
Uit het dubbelblind uitgevoerde experiment bleek dat kinderen die de vruchtensap hadden gedronken een reactiesnelheid hadden die 9% sneller was dan bij de kinderen die dit niet hadden gedronken. De snelheid ging daarbij niet ten koste van de nauwkeurigheid, terwijl het effect duidelijker te zien was bij tests op de computer die wat moeilijker waren.
Volgens Claire Williams, een professor in de neurologie die aan de universiteit van Reading is verbonden, is het voor het eerst dat wordt geconstateerd dat flavonoïde bestanddelen invloed hebben op het functioneren van kinderen. “We hebben het experiment speciaal ontworpen om te zien hoe flavonoïden de aandachtsspanne bij jonge mensen beïnvloeden, omdat dit vlak op het gebied van cognitieve prestaties nog niet eerder was verkend,” aldus Williams.