Maribelle een appel met een verhaal

Al met al een ideale appel voor iedereen!

03 januari 2020

Maribelle is een 100% Hollandse appel. Rond 1995 kruiste Piet de Sonnaville uit Altforst een Gloster met Meiprinses (ook een eigen ras van Sonnaville). Dit resultaat werd gekruist met een Elstar waaruit de Maribelle ontstond. In 2005 werden de eerste 0.6 hectare bomen aangeplant voor commerciële doeleinde, maar pas in 2008 werd de appel op de markt gezet onder licentie. Zoals het er nu naar uitziet met succes! In 2020 staan er ruim 182 hectare aan bomen in Europa.
De verkoop van Maribelle/Lola begint later dan die van veel andere rassen. Door de hoge Brix-waarde duurt het langer eer alle zetmeel omgezet is in suiker. Maribelle is met een doorsnede van 75 à 85 mm een vrij groot ras. De kleur is geblost rozerood met een groene basis. De smaak is fris en zoetzuur. De Maribelle heeft een gemiddeld suikergehalte van 14 Brix, wat goed is. De hardheid is gemiddeld 7 à 8 kg/cm² ook dit is van groot belang voor de houdbaarheid, de appel kan goed bewaard worden en is niet vettig.
Maribelle is weinig gevoelig voor schurft en meeldauw, evenals voor vruchtboomkanker. De boom heeft wel nood aan magnesium. Ook beurtjaargevoeligheid werd nog niet vastgesteld en door de beperkte gevoeligheid wordt Maribelle ook biologisch geteeld.
Al met al een ideale appel voor iedereen!