Nieuwe beweegrichtlijn: minstens 150 minuten bewegen en minder zitten

Was het eerder nog voldoende om iedere dag een halfuur te bewegen, volgens het nieuwe advies van de Gezondheidsraad moeten we erop letten dat we minder zitten.

25 augustus 2017

Nederlanders zitten veel te veel, en dat vergroot het risico op hart- en vaatziekten. “Een kopje koffie halen voor je collega’s is al een goede start.”

’s Ochtends vroeg naar je werk, ruim acht uur lang achter een bureau zitten en dan rond zes uur weer naar huis. Om dan de hele avond op de bank te gaan zitten. Als je dag er zo uitziet, loop je een verhoogd risico op allerlei ziektes. Toch zitten we steeds meer, en daarom adviseert de Gezondheidsraad om wat vaker op te staan en een rondje te gaan lopen, en om iedere week minstens 150 minuten te bewegen.

Bloedcirculatie

“Als je beweegt, is de doorbloeding in je lichaam beter”, legt cardioloog Menno Baars van Hartkliniek Nederland uit. “Door te bewegen laat je je hart sneller kloppen, daardoor blijft het hart getraind en dus gezond. Bovendien stimuleert bewegen je bloedsomloop waardoor alle organen goed voorzien kunnen blijven van verse voedingsstoffen en zuurstof. Als de doorbloeding niet optimaal in het lichaam is, dan kun je je voorstellen dat de weefsels niet alleen onvoldoende voedingsstoffen en zuurstof krijgen, maar ondertussen ook nog blijven zitten met een teveel aan afvalstoffen.”

“Lopen is ook belangrijk omdat je beenspieren tijdens het wandelen je bloedsomloop helpen. De beenspieren zijn de ‘aderpomp’. Door de spieren in de benen aan te spannen, wordt het bloed in de aders omhoog geduwd en stroomt het makkelijker terug naar hart. Daarmee helpen actieve beenspieren de werking van het hart. Uit veel verschillende studies blijkt dat je het risico op allerlei welvaartsziektes verlaagt als je genoeg beweegt. Je hebt bijvoorbeeld minder snel een hoge bloeddruk, minder kans op een hersenbloeding en ook een lagere kans op diabetes type 2”, zegt Baars.

Meer bewegen

Wil je meer bewegen? Dan is het niet voldoende om staand te gaan werken, zegt Baars. “Het is natuurlijk beter dan de hele dag in elkaar gedeukt zitten, maar je moet echt bewegen. Je kunt bijvoorbeeld ieder uur een kopje koffie gaan halen voor je collega of de trap nemen in plaats van de lift, dat is al een goede start.”

“Maar het beste kun je tijdens de lunch een rondje gaan lopen. Dan doe je al wat aan je gezondheid en aan de preventie van ziektes.”