Historie

Van vriendendienst tot groothandel

Willem Dijk senior, na de oorlog eigenaar van een groentewinkel, kocht op een goede dag een vrachtwagen voor eigen gebruik. Onafhankelijk als hij was, had hij namelijk het liefst zelf de touwtjes in handen. Zelf aardappelen, groente en fruit inkopen en vervoeren betekende immers zelf de kwaliteit bepalen. Gaandeweg nam Willem Dijk senior ook het vervoer voor collega-groenteboeren over. Zijn durf en doorzettingsvermogen zorgden ervoor dat Willem Dijk senior niet veel later optrad als commissionair voor onder andere de veilingen Zevenaar en Zwolle.

De tweede generatie

Opa Willem Dijk kreeg twee zonen: Gerty en Willem. De appel viel niet ver van de boom. Gerty, de oudste, werd commissionair op de veiling in Zevenaar; Willem was eerst chauffeur en nam later de inkoopactiviteiten over. Toen Willem sr. in 1985 met pensioen ging, namen Gerty en Willem het bedrijf over onder de naam Gebroeders Dijk.

In 1987 verliet Gerty het bedrijf om bij Altena verder te gaan als inkoper. Broer Willem ging alleen verder met twee vrachtwagens en bezocht de veilingen waar hij in contact kwam met Jaap Kodde, aardappelteler in Dronten. Het bleek het begin van een vruchtvolle samenwerking.

Toen de VTN (het huidige Greenery) de veilingen overnam in 1992 ging Willem samen verder met Hennie Aartsen onder een dak. Deze samenwerking duurde echter niet lang. Nog geen twee jaar later ging het roer om. Willem nam afscheid van Aartsen en trok met het bedrijf in het huidige pand in Enschede. Broer Gerty keerde terug in het familiebedrijf als hoofd commerciële inkoop en verkoop.

Grenzen verleggen

Met Willem Dijk aan het stuur en Gerty Dijk als hoofdinkoper en -verkoper werden langzaam maar zeker de grenzen verlegd. De toeleveranciers in Nederland werden aangevuld met Spaanse en Franse leveranciers. Met name de bananen en citrusvruchten begonnen terrein te winnen in het assortiment van Willem Dijk. Durf en doorzettingsvermogen waren van oudsher aanwezig. Ook nu kwamen beide eigenschappen goed van pas. Er werden twee huismerken gelanceerd: Werkelijk Delicaat en Coelx. Beide merken stonden en staan garant voor kwaliteitsproducten.

De derde generatie

In 1999 deed Willem Dijk junior zijn intrede in het bedrijf. Willem jr. was van jongs af aan in de loods te vinden. Dus tegen de tijd dat hij officieel in dienst trad, kende hij de organisatie als de binnenkant van zijn broekzak. Willem maakt sinds 2005 samen met Willem sr. deel uit van de directie. Als operationeel directeur heeft Willem jr. de dagelijkse leiding binnen het bedrijf. Willem sr. zorgt er als controller voor dat de kwaliteit van het assortiment van een hoog niveau is en blijft. Daarnaast onderhoudt hij, veelal op locatie, de contacten met de leveranciers in het buitenland.

Wij zijn klaar voor u!

Met de jaren is de aandacht voor kwaliteit, versheid en houdbaarheid onverminderd hoog. Het bedrijf is uitgerust met de nieuwste koeltechnieksystemen, net als de vrachtwagens. Willem Dijk AGF is daarnaast ISO 22000 gecertificeerd en hanteert een volledig geavanceerd computergestuurd besteltraject. Hiermee kunnen onze afnemers online hun bestelling doorgeven. Willem Dijk is dankzij een gezamenlijke inzet een goed geoliede organisatie. Eén die nooit vergeten is dat service een krachtig middel is. Klantvriendelijkheid is dan ook een vanzelfsprekendheid in ons familiebedrijf.