Prijsstijging Zespri kiwi SunGold

Per maandag aanstaande gaan de prijzen van Zespri SunGold kiwi omhoog.

08 november 2019

 

Per maandag aanstaande gaan de prijzen van Zespri Sungold kiwi omhoog. Van de Europese SunGold hebben we fors minder volume beschikbaar dan aanvankelijk ingeschat.

De oorzaken hiervan zijn:

  • de feitelijke oogst per hectare ligt fors onder de verwachtingen;
  • we merken bij het inpakken dat veel fruit kwalitatief niet voldoet en dus verloren gaat.

Concreet hebben we een forse volumedaling (-18%) ten opzichte van vorig seizoen. Dit in plaats van een verwachte lichte volumestijging voorafgaand aan het seizoen. Qua maatsortering is het fruit ook een stuk kleiner dan tijdens de NZ-campagne. 2/3de van het volume situeert zich in de maten 36/39/42. De dikke maten blijven relatief schaars. Huidige inschatting is dat we zullen doorgaan t/m week 3 2020.

Voor de groene kiwi verwachten we door te gaan met NZ tot en met week 48 en ergens begin week 49 de overgang naar Italië te maken. We zijn er ons van bewust dat er meer en meer gevoel in de groene kiwi’s komt, maar het Italiaanse fruit aan de andere kant nog niet klaar om gepakt te worden. De komende weken gaan we proberen iedereen te blijven bedienen. De voorraad wordt zo klein mogelijk gehouden, dus het zou kunnen voorkomen dat er een dag iets niet beschikbaar is. De dikke maten kiwi raken als eerste op. Maat 22 en 25 zijn slechts zeer beperkt nog beschikbaar. Maat 27 tot en met 42 is de beschikbaarheid vooralsnog voldoende beschikbaar. De dubbels zijn in de loop van volgende week op en nog maar een paar van beschikbaar.