Snackgroenten zijn toppers!

Slecht gesteld met groente- en fruitinname onder studenten

14 juli 2017

Slecht gesteld met groente- en fruitinname onder studenten
Uit de Nederlandse voedselconsumptiepeiling van 2007 – 2010 blijkt dat minder dan 7% van de jongeren tussen de 14 en 30 jaar de richtlijnen voor groente en fruit haalt. De Vrije Universiteit Amsterdam (VU) deed onder universitaire studenten onderzoek en daar kwam uit dat minder dan 10% aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groente komt. Genoeg bewijs dat er nodig iets moet gebeuren. Maar helaas is de student is een vergeten doelgroep als het gaat om een verbeterd eetpatroon. Veel nieuwe initiatieven die mensen bewust dan wel onbewust meer groente en fruit moeten laten eten, zijn niet gericht op studenten. Deze initiatieven richten zich bijvoorbeeld op scholieren of jonge gezinnen maar het leven van deze doelgroepen ziet er behoorlijk anders uit dan dat van een student.

Hoe laat je studenten meer fruit en groente eten?
Studenten zijn straks wél de werkende motor van onze samenleving en daarom startte HAS Hogeschool vanuit het lectoraat Groene Gezondheid van Herman Peppelenbos een samenwerking met de VU: zij wilden inzicht krijgen in hoe je het voor elkaar krijgt studenten meer groente en fruit te laten eten. Twee studenten – Ella Roelfsema en Noortje van Dijk – van de opleiding Food Innovation gingen er binnen hun afstudeeropdracht mee aan de slag.

Ze willen best, maar het moet makkelijk zijn
De studenten hielden eerst een nulmeting onder bijna 400 HAS-studenten en ontdekten dat de groente- en fruitinname bij de HAS iets hoger ligt dan in de andere onderzoeken: rond de 20% van de studenten eet voldoende groente en fruit. “Dat heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met het feit dat wij opleidingen aanbieden op het gebied van voeding”, zegt projectleider Roos Leufkens van HAS Hogeschool. “Zij zijn al iets bewuster van het feit dat ze voldoende groente en fruit moeten eten. Maar het is nog steeds erg laag natuurlijk.” De meeste studenten gaven aan dat ze best meer groente en fruit willen eten, maar dat het vooral gemakkelijk moet zijn om dit te doen.

Snackgroenten zijn toppers
Dit resulteerde in een onderzoek naar het beschikbaar stellen van groente en fruit in de studieomgeving waarbij het voor de studenten zo gemakkelijk mogelijk wordt gemaakt:  het ‘HAS to go’ huisje. Noortje en Ella hebben twee keer twee weken lang allerlei soorten snackgroente en fruit aangeboden aan de HAS-studenten via HAS to go. Ze observeerden hoe de studenten hier mee omgingen en herhaalden de meting naar groente- en fruitinname om te zien of er iets veranderde in hun gedrag. Ook vroegen ze studenten wat ze van het initiatief vonden. Een paar reacties: “Gezellig huisje met verse groente, leuk initiatief.” “Als we even pauze hebben kunnen we altijd even iets pakken.” “Goed initiatief omdat studenten zich ervan bewust worden gemaakt dat ze gezond moeten eten.” Aan het eind van de rit bleek dat de groente- en fruitinname inderdaad hoger was dan aan het tijdens de nulmeting. Roos: “Vooral de snackgroentes deden het heel goed en hier ligt een mooie kans: zo kun je studenten op een ander tijdstip dan het avondeten meer groente laten eten.”