Trekker van de Toekomst

Officieel is 20 maart de lente begonnen, ieder jaargetijde heeft zijn eigen charmes maar de lente is toch bij veel mensen favoriet.

22 maart 2017

De tuinen en plantsoenen kleuren weer op, de dagen zijn langer, de temperatuur wordt aangenamer. De natuur laat zich van zijn mooie kanten zien. Voor de akkerbouw in ons land begint het seizoen met het zaaien en poten van de gewassen in deze tijd, afhankelijk van de conditie van de bodem, is het droog genoeg, niet te koud. De akkerbouwer gaat de komende jaren snel veranderen als ondernemer. Was het tien jaar geleden ondenkbaar dat een boer met een ipad zijn gewas controleert, zo kunnen we nu al stellen dat de ipad over enkele jaren niet meer weg te denken is in het groeiseizoen op de akkers.

Op de internationale landbouwbeurs, de Sima, in Parijs stond de eerste trekker zonder bestuurders cabine, alleen een tal van antennes is nodig om de trekker zijn werk te laten doen. De aardappel is een gewas waar een boer veel kennis van moet hebben om te telen, de grote verscheidenheid in rassen maakt het telen nog complexer. Daarnaast speelt de marktwerking in de aardappelsector momenteel een belangrijke rol, je merkt momenteel veel spanning in de markt. Hoe gaat het voorjaar uitpakken met het weer, krijgen we weer extremen in de natuur waardoor de markt weer sterk beïnvloed wordt zoals oogst 2016. Dat zal de ipad in het veld nu nog niet aan kunnen geven, maar zal zeker in de toekomst  mogelijk worden.

Jaap Kodde