Vindt jij dat koriander naar zeep smaakt?

Dan hebben wij het antwoord voor jou waarom!

06 juli 2018
In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: waarom smaakt koriander voor sommige mensen naar zeep?
Koriander: een specerij die in veel verschillende keukens wordt gebruikt. Met koriander is het vaak zo dat je het of heerlijk vindt of heel vies. Vaak wordt er ook gezegd: ‘het smaakt naar zeep’ of ‘ruikt naar zeep’. Volgens neurowetenschapper Charles J. Wysocki zijn het waarschijnlijk de genen die bepalen of je een korianderliefhebber of -hater bent. Wysocki onderzocht bij tweelingen of ze van koriander hielden of niet. En wat bleek: als bij tweelingen de een van koriander houdt, houdt de ander er meestal ook van. Dit geldt ook andersom.

Geur

Wat maakt koriander voor sommige mensen zo walgelijk? Wysocki ontleedde koriander met behulp van gaschromatografie, zodat alle bestanddelen apart onderzocht konden worden. De koriander werd hierbij verhit, waardoor de zepige geur vrijkomt. Na een minuut of tien komt ook de lekkere, kruidige geur vrij, maar echte korianderhaters vinden de koriander dan nog steeds stinken.

Receptor

“We denken dat korianderhaters alleen de zepige geur ruiken. Ze lijken de prettige, aromatische geur niet waar te nemen. Het is mogelijk dat zij een gemuteerd receptorgen of receptoreiwit hebben dat het lekker ruikende bestanddeel zou moeten waarnemen. Of het receptorgen ontbreekt bij hen helemaal.”, aldus Wysocki.

Anosmie

Wysocki’s theorie is dat korianderhaters de geur van het bestanddeel dodecanal niet oppikken. Dit bestanddeel zorgt bij korianderliefhebbers nu juist voor de waarneming van een frisse geur. Het is zelfs mogelijk dat degenen die alleen iets zepigs ruiken bij koriander een vorm hebben van anosmie: gebrek aan reukzin.