Volgens koks wordt bloemkool dé nieuwe foodtrend

Bloemkool is niet langer een saai bijgerecht maar kan op vele manieren bereid worden.

05 mei 2017

Al vier jaar lang verrast chefkok Jason Weiner van het New Yorkse restaurant Almond zijn gasten op maandag met een vegetarisch menu om te bewijzen dat groenten prima geschikt zijn als hoofdgerecht. Voor zijn vegetarische gerechten gebruikt Weiner vaak bloemkool, een veelzijdige groente die bij de meeste mensen in de smaak valt. Weiner is de enige chef die experimenteert met deze witte kruisbloemige. “Bloemkool is niet langer een saai bijgerecht maar kan op vele manieren bereid worden,” vertelt Elena-North-Kelly van het culinaire gezelschap James Beard Foundation. Weiner is niet de enige chef die experimenteert met deze witte kruisbloemige. “Bloemkool is niet langer een saai bijgerecht maar kan op vele manieren bereid worden,” vertelt Elena-North-Kelly van het culinaire gezelschap James Beard Foundation.

De groeiende populariteit van de groente is wellicht ook de reden dat B&G Foods zijn assortiment heeft uitgebreid met bloemkoolpuree, diepvriesbloemkool en ‘bloemkoolrijst’. Retailer Whole Foods biedt inmiddels dezelfde producten aan onder het 365 merk. Beide bedrijven zien de afzet in het hele land stijgen en niet alleen in de grote steden, zoals bij eerdere foodtrends wel het geval was.

De hausse is te danken aan een combinatie van culinaire trends, zoals de interesse voor koolhydraatarme, glutenvrije en gezonde voeding. “Het is hetzelfde als met boerenkool een paar jaar geleden,” legt Erik Brown van Whole Foods uit. De populariteit van de groente wordt ook duidelijk als men op het Tasty Channel van BuzzFeed kijkt, waar talloze bloemkoolrecepten worden gepost.

De Amerikaanse gezondheidstrends zijn echter lang niet altijd even praktisch. Zo worden acaibessen in Zuid-Amerika geteeld en zijn avocado’s in het noorden nauwelijks te vinden. Bloemkool kan daarentegen overal geproduceerd worden en is dan ook vrijwel altijd beschikbaar. Daarnaast is de groente goedkoop en bij iedereen bekend.

Voor mensen die bloemkool opnieuw ontdekt hebben, zijn er twee categorieën recepten te onderscheiden: recepten met bloemkool in de hoofdrol en recepten waarbij bloemkool dient ter vervanging van brood of vlees. In deze laatste categorie variëren de recepten van ‘Buffalo’ bloemkool tot een bloemkooltosti.

In april besloot Weiner zijn Buffalo bloemkool echter van de menukaart te schrappen. Tot zijn verbazing regende het klachten. Een aantal klanten dreigde zelfs nooit meer bij hem te komen eten. Een week later maakte Weiner het goed en zette de Buffalo bloemkool terug op het menu.