Waarom het gezond is broccoli met een heel klein beetje water te stomen in de magnetron

De meeste mensen maken broccoli klaar door het te koken in een pan water.

23 juni 2017

Maar daar zit een groot nadeel aan: Door broccoli te koken kunnen veel essentiële voedingsstoffen verloren gaan die de groente nou juist zo de moeite waard maken om te eten, zoals grote hoeveeldheden vitamine B en vitamine C.

Zelfs glucosinolaten, eiwitten die kanker te lijf kunnen gaan, breken af als ze te lang gekookt worden.

Dit is wat je moet doen:

Vul een grote glazen kom met broccoli. Voeg een eetlepel water aan de kom toe en zet het een paar minuten op hoge stand in de magnetron. Geniet ervan! “In feite stoomt het daarbinnen”.  “De voedingsstoffen kunnen echt nergens heen, ze blijven in de groente.”

Stomen is een fantastisch alternatief voor het koken van groenten. Een onderzoek uit november 2015 heeft verschillende methoden om groenten, waaronder broccoli, te bereiden met elkaar vergeleken en concludeerde dat stomen de beste manier is om de voedingsstoffen in verse broccoli te behouden.

Maar de magnetron-methode is nog beter dan de groenten stomen boven kokend water. Het bij die laatste manier namelijk nog steeds mogelijk dat voedingsstoffen weglekken in het water.

Daarnaast is het ook nog eens veel sneller klaar om broccoli in de magnetron te doen dan wachten tot het water gaat koken op je fornuis.